8 tips voor Persoonlijk Energiemanagement

Jan Bommerez was de inspirerende spreker van de “Samen investeren in Jezelf” avond georganiseerd door de Rabobank Meppel afgelopen week. Een aaneenschakeling van quotes van inspirerende mensen, oefeningen en fijne gesprekken met mijn buurman en buurvrouw. Wat mij dagen later nog steeds bezighoudt is de opmerking dat je beter je energie kan managen dan je tijd. Wat een logische opmerking. Toch heeft nog nooit iemand dit zo helder tegen mij gezegd. Dit geldt voor mijn eigen leven, maar natuurlijk net zo goed voor een bedrijf. Een super inzicht, maar hoe kan ik dit nou organiseren? En hoe zou een bedrijf dit kunnen doen? 8 tips en trucs om niet je Tijd, maar je Energie te managen:
  1. Tackle je energieslurpers. Wij vinden het over het algemeen fijn om te denken. Ons hoofd, ons brein, is goed ontwikkeld. Laten we dan nu eerst eens nadenken. Even stil staan. Beantwoord voor jezelf de vragen “Wanneer heb ik lood in mijn schoenen?”, “Waarvan gaat mijn buik grommen?”, “Bij wie voel ik me moe en lusteloos?” en “Welke momenten wil ik stoppen waar ik mee bezig ben?”. De antwoorden die hieruit voortkomen zijn simpelweg je energielekken. Hier wordt je energie weggeslurpt door activiteiten, plekken, mensen en momenten. Je hoeft hier niet direct iets mee te doen. Dat je je er bewust van wordt verandert vanzelf al iets.
  2. Waar ga je van kwispelen? Er zijn dingen in het leven waar je ogen van gaan twinkelen als je erover praat, waar je van in de flow raakt als je er mee bezig bent, waar je met een heerlijk gevoel op terug kan kijken en waarop je niet kan wachten tot je ermee mag beginnen. Als je niet zoveel Energie hebt is het vaak lastig hierbij te komen. Toch weet ik zeker dat iedereen dingen heeft waar hij of zij van gaat kwispelen. De opdracht die ik je hier geef is geef eens antwoord op de vraag wat jij als kind het liefst deed. Denk even terug aan toen je 5 was, aan toen je 10 was en aan toe je 15 was, wat deed je toen het liefst? Dat ben je nog steeds! Zou je een van deze dingen in je leven kunnen introduceren?
  3. Veiligheid. We wonen op een plek zonder oorlog. Echt super fijn en eigenlijk ook bijzonder. Toch is een gevoel van veiligheid niet altijd en bij iedereen aanwezig. Dit is wel essentieel om ons energie niveau op peil te kunnen houden. Wanneer je het gevoel hebt dat je ieder moment door iemand onderuit gehaald kan worden, wanneer je op je tenen loopt om aan verwachtingen te voldoen of wanneer je de mond gesnoerd wordt is er geen veilige situatie en zal de energie weg ebben. Je hebt veel van je energie nodig om in je cocon een gevoel van veiligheid te creëren. In een organisatie, of dit nu een bedrijf is of een woonsituatie, is het belangrijk om een gevoel van vertrouwen en veiligheid te creëren.
  4. Werkelijk kunnen zijn. Wanneer je je veilig genoeg voelt kan je Zijn wie je werkelijk bent. Je bent namelijk een super krachtig en mooi persoon en tegelijkertijd ook kwetsbaar. Wanneer je je in een omgeving ook kwetsbaar mag opstellen en je wordt daarin gezien en gehoord dan krijg je energie. Een oefening die hierbij past is om eens iets te delen met iemand wat je normaal eigenlijk niet zo u durven. Negen van de tien keer krijg je begrip en merk je dat je energie krijgt van delen,
  5. Goede basiszorg. Zo logisch. Goede basiszorg. En juist zo lastig. We denken namelijk vaak aan de tijd die dat allemaal kost. Gezond eten, bewegen en rust zijn de motor van ons systeem. Ik las laatst een artikel waarin Boeddha zei: “Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik ga mediteren.” Dit is zo logisch. Wat schiet er bij jou bij in als het drukker wordt? Van gezond eten, bewegen en rust krijg je juist energie. Hierdoor zal je uiteindelijk op de lage termijn tijd winnen.
  6. Competentie. Jij bent goed in een aantal dingen. Zo fijn. Maar ben je daar ook dagelijks mee bezig? Vaak zijn we bezig met de dingen die we nog niet zo goed kunnen en juist beter moeten leren. Denk maar terug aan de middelbare school. Alle tijd ging zitten in de vakken die we niet zo goed konden. Daar hielden we weinig energie aan over. Doe je dingen waar je competent in bent? Dan ben je blijer en krijg je energie.
  7. Samen. Wat heerlijk. We zijn niet alleen. Jan Bommerez had het in zijn lezing een aantal keer over ons collectieve brein. Samen zijn we zoveel meer dan alleen. Met de juiste mensen kan je energie al snel verdubbelen.
  8. Zingeving. Een doel? Weet je waar je voor staat? Kan je de volgende zin aanvullen? “Als ik morgen wakker wordt en er is een wonder gebeurd in de wereld, hoe ziet de wereld er dan uit?”, “Als ik de president zou zijn van dit land, waar zou ik me dan hard voor maken?” “Als ik op mijn sterfbed lig en ik kijk terug op mijn leven, waar hoop ik dan verschil te hebben gemaakt?”. Deze vragen kunnen je helpen om meer richting te geven in je leven. Je kan iedere dag maar een klein stapje maken, maar als dat stapje in een richting is ‘waarvoor je bent gemaakt’ kost het altijd veel minder energie en levert het misschien extra energie op.
En ik? Als ik terugkijk naar de 8 punten die ik hiervoor beschreven heb wordt het voor mij tijd om minder achter de computer te zitten, meer te zingen en te dansen, voldoende te bewegen in de natuur, meer te delen wat er werkelijk in mij speelt, mensen te coachen en groepen te trainen, meer met mensen te gaan samen werken en onze droom op de horizon om ooit een klooster om te bouwen tot stressherstelplek meer in het vizier te houden. En jij? Wat ga je vandaag nog anders doen?